Vrieskou

Het was koud. Ook was het nog vroeg, nog geen acht uur. Het begon al wel lichtjes te schemeren. Mijn taxi voor die dag stond buiten. Nadat ik me had geïnstalleerd en aangemeld, reed ik achteruit en merkte ik dat de zijramen en de achterruit vies waren. Omdat ik toch een kwartier speling had voor ik bij mijn eerste klant moest zijn, bedacht ik me dat ik de wagen nog wel even door de wasstraat kon rijden. Na verschillende pogingen om de borstels in beweging te krijgen en ik steeds met een sprintje weer terug in de auto sprong, zag ik de auto van voor naar achter steeds schoner worden, zoals het hoorde.
Maar ook zag ik iets geks. Was er nu meer dan anders shampoo met het water vermengd? Op de zijramen bleef wit schuim achter. Het leek wel badschuim, of schaafijs. Maar dat kon toch niet? Was het dan zo koud?
‘Oh ja,’ bedacht ik me. Ik had de sleutel van de wagen uit de brievenbus moeten halen. Dat betekende dat de wagen de hele nacht buiten had gestaan. Maar hoe koud was eigenlijk?
De borstels kwamen weer terug naar voren, maar sproeiden nu alleen water om schoon te spoelen. Het witte verdween wel een beetje, maar lang niet helemaal.
Onderweg naar mijn eerste adres van die dag, keek ik nog eens achter me. Zag ik nu dat de zijspiegels en de zijramen naast de achterbank bevroren? Het werd tijd om de auto maar eens veilig te parkeren en uit te stappen. Het witte schaafijs, dat was het inderdaad, heb ik weg kunnen halen met een papieren zakdoekje, evenals de zijspiegels. Maar overal op de auto was het waswater aangevroren, ook op de handgrepen van de portieren zaten bonken ijs en de pegels hingen aan de zijspiegels en de onderkant van de auto.
Met het ophalen van de klanten viel het menige klant op en het zorgde wel voor enige hilariteit. Het was een wonder dat de portieren en de achterklep niet waren vastgevroren.
Die pegels hebben er nog lang gehangen. In de auto was het al geruime tijd behaaglijk. Maar dat maakte geen verschil. Pas toen rond het middaguur de zon doorbrak, begon het te dooien en halverwege de middag was mijn taxi pas helemaal ijsvrij.

Heb ik toch nog een paar uur op een normale manier de mensen vervoerd…

 

Geplaatst in: Werk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.